SUV Aracınız İçin Nasıl Lastik Seçersiniz?

SUV aracınız için lastik seçimi yaparken en önemli kriterler nelerdir? Dört adımda topladığımız ileri okuma notlarına göz atalım.

SUV Aracınız İçin Nasıl Lastik Seçersiniz?

Şurası bir gerçek ki SUV araçlar herkese göre değil…Koşulları zorlamaktan keyif alan, büyük ve geniş araçları seven bireylerin tercihi… Elbette sadece zevkler ve renkler değil, bazen yaşam tarzı da SUV seçiminde etkili olabiliyor. İşiniz ya da özel hayatınız gereği dağlık tepelik yüksek alanlarda, arazilerde yol yapıyorsanız; kalabalık ve geniş bir aileniz varsa SUV araçlar sizin için de ideal olacaktır.

Kendiniz için yeni bir SUV araç seçerken dikkat etmeniz gereken detaylar olduğu gibi, bu aracınıza lastik seçerken de önem vermeniz gereken noktalar vardır. Yanlış lastik seçimi SUV araçların direksiyon kabiliyetini ve koşullara uyum yeteneğini etkileyecektir. Peki lastik alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Kullanım Amacına Uygun Seçim Yapın

Nasıl SUV aracınızı kullanım amacı ve yaşam tarzınıza uygun seçiyorsanız, lastiklerinizi de yine aynı koşullara göre seçmelisiniz. Ağırlıklı olarak asfalt yolda kullanılan bir araçla, daha çok arazide kullanılan bir aracın lastik ihtiyaçları da farklı olacaktır. Arazide kullanılan bir aracın lastiklerinin başarısı zor koşullara dayanıklılık ile ölçülürken, asfalt şehir yolunda kullanılan aracın konfor ve yol tutuşu sağlaması beklenir. Aracınıza ve hayatınıza en uygun lastiğe karar verirken bu detayları netleştirmenizde fayda var.

Bilgili ve Bilinçli Olun

Lastik seçerken size sunulan önerileri değerlendirin. Kendi görüşleriniz ışığında seçimlerinizi de yapın. Ancak nihai kararı verirken mutlaka araç kılavuzunuza bakın ya da yetkili teknik servis uzmanına da danışın. Zira herhangi bir lastik değişimi ya da lastiği büyütme kararını kafanıza göre vermemelisiniz. Yanlış bir lastik seçimi başta süspansiyon olmak üzere aracınızın temel özelliklerinde arızaya neden olabilir. Ek olarak tüm lastiklerin aynı boyutta ve tarzda olduğundan da emin olmalısınız. Lastik boyutları arasındaki herhangi bir uyumsuzluğun aracın teknik aksamına zarar verme riski bulunur.

Mevsimsel Değişimleri Önemseyin

Yaz aylarında kullandığınız lastiklerle bütün bir kışı geçiremeyeceğiniz gibi kışlık lastikleriniz ile de yazı geçiremezsiniz. Yaz mevsimlerinde daha az sürtünme sağlayan, erimeyen daha sert kauçuktan lastikler tercih edilmelidir. Kış mevsiminde ise buzlu koşullarda çekiş gücü bakımından etkili olan, savrulmayan lastikler seçilmelidir. Mevsim geçişlerinde lastik değiştirmekle uğraşmak istemiyorsanız da her mevsime uygun dört mevsim lastikler kullanabilirsiniz.

Periyodik Bakımları Atlamayın

Yepyeni lastiklere sahip olsanız da yeni olmalarına aldanıp bakımlarını ihmal etmeyin. Lastik basıncını, tekerlek hizalama ve denge durumunu düzenli aralıklarla kontrol ettirin. Orantısız hizalanan lastikler süspansiyonda aşınmaya ve buna bağlı farklı problemlere neden olacaktır. SUV aracınızı maksimum verim ve sürüş keyfi ile kullanmak istiyorsanız doğru bakımları doğru zamanda yaptırmalısınız.