2020 Mercedes AMG CLA 45 ile Mini JCW GP Karşı Karşıya!

Mercedes AMG CLA 45 ve Mini JCW GP! Bu modellerin farklı dünyaların arabaları olup olmadığını merak ediyor musunuz? Keyifli okumalar dileriz.

Array

Birbiriyle aynı veya yakın sınıfta olan araba modelleri kolayca karşılaştırılabilir. Fakat sıra dışı yapılan kıyaslamalar daha da heyecan vericidir. İki otomobile farklı açılardan yaklaşan bu analizler, pek çok sürücünün tercihini de kolaylaştırır. 2020 Mercedes AMG CLA 45 ile 2020 Mini JCW GP araçları da buradan hareketle karşı karşıya geldi. Olumlu-olumsuz yanlarıyla masaya yatırdığımız bu modellerin farklı dünyaların arabaları olup olmadığını merak ediyor musunuz? Cevabınız “evet” ise hemen başlayalım!

Mercedes AMG CLA 45 mi, Mini John Cooper Works GP mi?

Kulağa ne kadar garip gelse de Mercedes AMG CLA 45 ve Mini John Cooper Works GP belli yönlerden yarıştırılabilecek otomobillerdir. Mercedes’in alımlı 2020 AMG CLA 45 modeli klas ve kompakt bir sedan olarak biliniyor. Üstelik, bugüne dek bir seri üretim otomobilde bulunan en güçlü 4 silindirli motorun geliştirilmiş hâline sahiptir.

Şimdiye kadar yapılmış en güçlü Mini Cooper olan JCW GP ise çizgisini ânında belli ediyor. Kepçeleri, kanalları, kanatları, hafif dövme tekerlekleri ve arka koltuksuz tasarımıyla amacını gizlemiyor.

Mini ve Mercedes arasında zorlu rekabet başlasın!

Mini John Cooper Works GP’nin üçüncü çeşitlemesi olan 2020 çalışması, güçlendirilmiş 2.0 hacimli motor kullanıyor. Turbo şarjlı değirmen 301 beygir gücüyle çalışıyor ve 332 lb-ft büküm üretiyor. Bu hareket, sekiz vitesli otomatik tork dönüştürücü sayesinde ön tekerleklere gönderiliyor. Mini temsilcisi manuel seçenek sunmuyor. John Cooper Works GP, Mercedes azametine sahip olmasa da ondan yaklaşık 500 kg daha hafif oluşuyla çeviklikte bir adım önde görünmektedir.

Gelelim konfor seçeneklerine ve ek olanaklara! Mercedes CLA iç mekân tasarımında kendisinden büyük beklentileri olanları yanıltmıyor. Çünkü, 2020 Mercedes AMG GLA 45 sizi neredeyse her yanı deri ve süet döşemeyle karşılıyor. Ondan fazla biçimde ayarlanabilen destekli koltuklar ve dikkat çekici havalandırma delikleri kendini gösteriyor. LED ortam aydınlatması ve özelleştirilebilen iki 10,3 inç boyutlu ekran bu göz alıcı tabloyu tamamlıyor.

Mini tarafında işler biraz daha farklı görünmektedir. 8.8 inçlik multimedya ekranı tatmin etse de ekranın oturduğu platformun istikrarsızlığı güven vermiyor. Ön panelde saklama kapasitesi ise sınırlı kalıyor.

Yol tutuşta Mini modeli Mercedes ile rekabet edebilir mi?

Hangi araba modelleri karşılaştırılsa karşılaştırılsın, yol tutuş becerileri önemli bir ayrıntıdır. Mercedes AMG CLA 45 rekabetin bu boyutunda 4Matic+ AWD sistemiyle öne çıkmaya çalışıyor. Özellikle eğimli ve zorlu parkurlarda giderken Mercedes modelinin rampalarda, virajlarda ve düzlükte karıştırma torkunun farkını hissedeceksiniz. AWD sisteminin sürüş güvenliğine olumlu etkisini, kaput altındaki Saturn V ile birleştiren AMG CLA 45, hızlanmada da kendini gösteriyor.

2020 Mercedes AMG CLA 45 frenlemede -olması gerektiği üzere- size fazla iş bırakmıyor. 14,2 inç ölçüsündeki ön frenler arabayı kısa sürede aşağı çekiyor. Fakat bunu öyle ustalıkla yapıyorlar ki bağlayıcıların sıkılığını hissetmiyorsunuz bile! Frenleyin ve durun!  İşte bu kadar pratik!

Deneysel bir sürüş mü, şanzıman performansı mı?

Gelelim şanzıman konusuna! Kusursuz bir çift kavramalı otomatik şanzımana sahip AMG CLA 45, vites değiştirme kulakçıklarına sahiptir. Yine de zaten eksiksiz bir şekilde programlandığından onlara pek ihtiyaç duymazsınız.

Bununla birlikte, aracın sürücüye gereğinden fazla nötr bir sürüş verdiğini de kabul etmek gerekiyor. Çünkü, Mercedes’te yaygın görülen her şeyi halletme içgüdüsü bu modelde de var. Nitekim, söz konusu hissizlik de buradan kaynaklanıyor. 2020 Mercedes AMG CLA 45 sürüş deneyiminde hızlanma dışında bir duygu yaşatamıyor. Kötü sürüş koşullarında bile çözüm üretmeyi o kadar otomatikleştiriyor ki sıradanlık hissi kaçınılmazdır.

Mercedes övgülerinden sonra kalbinizin 2020 Mini JCW GP için hiç atmayacağını düşünmüştünüz değil mi? Merak etmeyin! Onun da heyecan verici yanları var. Teknik ayrıntıları bir kenara bırakırsak, 2020 Mini JCW GP sürücülere daha duygu odaklı bir sürüş deneyimi vadeder. Bu özelliğini ise sıra dışı detaylarla tamamlayıp bir avantaja dönüştürüyor. Karbon fiber mavna panoları, kasnaklı arka spoyler takımı, geniş ve kabarık gözlerinden attığı bakışlarla baştan çıkarıcı bir imaj çiziyor.

Gelin görün ki yüksekte konumlanmış bir araba olan Mini JCW GP 2020 yarış arabasından ilham alsa da destekleyici bir koltuk deneyimi sunmuyor. Ön panel yerine direksiyon kolonunda konumlanan küçük ekran ise yetinmekte zorlanan sürücüler için tam bir soru işareti! Arka koltukların olması gereken alandaki kırmızı destek çubuğu ise büyüklüğüyle alan kullanımını zorlaştırıyor.

Hareket yeteneğinde geride kalan bir Mini!

Mini John Cooper Works GP 2020 modeli dingil mesafesinden kaynaklanan bir amortisör sertliğiyle mücadele ediyor. Mini gibi hayranlık duyulan bir markanın bu sorundan uzun zamandır kurtulamaması da oldukça garip! 2020 Mercedes AMG CLA 45 küçük araba performansını Mini’nin düştüğü hata olmaksızın sağlıyor. Bu özellik ise onu cesur ve istikrarlı bir sürüş kalitesi konusunda öne geçiriyor. Çünkü, 2020 Mini JCW GP dikey yönlü yaşattığı sarsıntıyla lastiklerin varlığını unutturuyor. Bir anlığına otomobilinizdeki lastiklerin yerine olup olmadığından emin olamadığınızı düşünün; endişelenmez misiniz?

Öte yandan, JCW GP 2020 modelini zorlu koşullarda kullanıyor olabilirsiniz. Bu durumda, yolculuk şartlarını fazla önemsemeniz onun zarafet yoksunluğunu gözden kaçırmanıza yol açacaktır. 2020 Mini John Cooper Works GP duygusal bir sürüş deneyimi yaşattığı doğrudur. Fakat bunun için direksiyon, sürüş pratikliği vb. önemli noktaları göz ardı edebilir misiniz? Hatta belki de şu soruyu kendinize sormanız gerekir: Buna gerçekten değer mi?

Bu konuda genel manzaraya şöyle bir bakalım. Hakkını teslim etmek gerekir ki 2020 Mini JCW GP modeli, 301 beygir gücünde ve nispeten hafif bir otomobil olarak hızlı bir otomobildir. Buna karşın, fazla oynak direksiyonu keyiften çok zahmet anlamına geliyor. Özellikle hızlanma sekanslarında yok yere uğraşıp duracağınız bir angarya çıkarıyor. Böylece, rekabetin Mini tarafı bu açıdan incelikten yoksun bir araba modeli olarak pratik olmayı da başaramıyor. Doğal olarak, günlük yolculuklarda kullanışlı bir alternatif olmaktan çıkıyor.

2020 Mercedes AMG CLA 45 gücünü kabul ettiriyor

2020 Mini JCW GP modelinin bazı yönlerden sevimli olduğuna hiç kuşku yok! Fakat bu özellikleri yarışı kazanmasına yetmiyor ve Mercedes AMG CLA 45 2020 ipi önde göğüslüyor. Kompakt tasarımını hız ve işlevsellikle harmanlayan Alman oyuncu rekabetin kazanan tarafı oluyor. Şurası açık ki Mini âsi tavırları ile dikbaşlı bir çekicilik yansıtmayı başarıyor. Fakat bu cazibe, ancak onun nazını her gün çekmeniz hâlinde sürdürülebilir bir tutku olacaktır. Bu nedenle, Mini’yi AMG CLA 45’e tercih ederken değerlendirme noktanızın burası olmasına dikkat etmelisiniz.

Sözün özü; her araba kadar olumsuz yönleri olsa da 2020 Mercedes CLA 45 AMG büyük olasılıkla ortalama sürücüyü daha fazla memnun edecektir. Mercedes modeli size zor koşullarda bile güven, incelik ve kolaylık sunar. Mini JCW GP modeline göre üstün performansı ve profesyonelliğiyle günlük kullanıma uygunluk açısından da öndedir.