İkinci El Araba Alırken Nasıl Karşılaştırma Yapabiliriz?

İkinci el araba alırken karşılaştırmanızı hangi kriterlere göre yapmalısınız? Satın alma kararınızı etkileyecek detayları bu yazımızda inceliyoruz.

Array

İkinci el araba satın alma kararı birçok karşılaştırma ve araştırma yapılacağı için stresli olabilmektedir. Arabalar konusunda bilgiliyseniz bu süreçte pek zorlanmazsınız. Ancak arabalara dair yeterince bilgi sahibi değilseniz bu süreç biraz sancılı olabilir. Çünkü araba satın almak demek sadece bütçenizi karşılayan bir araba almak değildir. Önemli olan ihtiyaçlarınızı karşılayan, zevklerinize ve yaşam tarzınıza uygun modele karar vermektir. Bu karar verme aşamasında bazı kriterler önemli olacaktır. Özellikle ikinci el araba satın alırken bu kriterler daha karmaşık hale gelebilir. Aklınız karışabilir, doğru kararı vermekte zorlanabilirsiniz. İşte bu yazımızda araba satın alırken, alternatif modelleri değerlendirirken dikkat etmeniz gereken kriterleri inceliyoruz

İkinci El Araba Segment ve Boyutu

Pek çoğumuz için arabanın nasıl, ne kadar yakıt tükettiği ilk baktığımız faktördür. Oysa bu bakış açısı hatalıdır. Aracın yakıt tüketim özellikleri elbette önemlidir ama doğru aracı seçmemiz koşulu ile… Doğru araç da yaşam tarzınıza, aile özelliklerinize en uygun araçtır. O yüzden yakıt meselesinden önce nasıl bir arabaya ihtiyacınız olduğunu düşünmelisiniz. Bu da segment ve boyut anlamında bir değerlendirme gerektirir. Ekonomi, sedan, premium, convertible, SUV gibi segment, boyut bilgilerine bakabilirsiniz.

Kalabalık ve geniş aileler için aile tipi sedan ya da SUV modeller cazip olabilir. Tek kişilik bir hayat sürdürüyorsanız daha sportif, convertible modelleri tercih edebilirsiniz. Boyut karşılaştırması yapmak, satın alma kararını etkileyen çok önemli bir kriterdir. Dolayısıyla bu noktada ihtiyaçlarınızı iyi belirlemeye gayret edin.

İkinci El Araba Yakıt Tipi ve Tüketimi

Arabanın segment ve boyut bilgilerine karar verdikten sonra yakıt özelliklerine bakabilirsiniz. Dizel, benzinli, elektrikli gibi yakıt türleri arasından seçim yapabilirsiniz. Bu seçim araba kullanım alışkanlıklarınıza göre de şekillenecektir. Örneğin trafikte çok zaman geçiriyorsanız dizel modeller daha uygun olacaktır. Keza, doğa dostu bir alternatif arıyorsanız elektrikli ve hibrit modeller daha çok hitap edebilir.

Yakıt tüketim karşılaştırması yaparken kısa veya uzun yolculuk tiplerine göre araçların yakıt hacimlerini incelemelisiniz. Otomobili satışa çıkaran kaynak ya da satıcı bu bilgiyi sizinle paylaşacaktır. Yakıt konusunda aklınızda tutmanız gereken bir diğer detay da aracın yaşıdır. Yeni nesil ve daha yeni model araçlar daha dengeli yakıt tüketir. Ve bir araba eskidikçe yakıt tüketimi de artar.

Motor ve Sürüş Deneyimi

Biraz teknik konulara ilginiz varsa araçların beygir gücü ve tork bilgileri gibi detayları da araştırabilirsiniz. Beygir gücü benzinli araçlar için, tork gücü de dizel araçlar için bir performans kriteridir. Bir araba daha hızlı ve performanslı olmak için ne kadar çaba harcarsa o kadar yakıt tüketir. Beygir veya tork gücü kendiliğinden yüksek araçlarda yakıt dengesini daha kolay kurabilirsiniz. Ancak düşük hızlanma performanslı arabaları rokete çevirmek su gibi yakıt tüketmek anlamına gelecektir.

Öte yandan sürüş deneyimi de kesinlikle fikir verecektir. Bazen bir otomobil uzaktan güzel görünse de test sürüşüne çıktığınızda fikriniz değişebilir. Direksiyonun sertliği veya yumuşaklığı, ön kabinin konforu bile sürüş deneyimine etki edecektir. Bu nedenle alternatifleri değerlendirirken en beğendiğiniz modellerle test sürüşüne çıkmayı ihmal etmeyin.

Aracın Kaza ve Hasar Geçmişi

Kazalı ya da hasarlı bir araçta değer kaybı olur ve bu aracın satış fiyatına yansır. Neredeyse aynı özelliklere sahip iki araç arasında belirgin bir fiyat farkı mı var? Muhtemelen, satış fiyatı daha düşük olan aracın hata ve kaza kaydı vardır diye düşünebilirsiniz. Internet üzerinden veya SMS ile Tramer sorgulaması yaparak aracın geçmişini öğrenebilirsiniz. Tramer sorgulaması arabaya dair pek çok veriyi sunacaktır. Bu sorgulama hasar geçmişini, değişen parçalar olup olmadığını ve araca ait bilmeniz gereken her şeyi öğrenmenizi sağlar.

Elbette ki bu bilgilere sadece ekspertiz raporları doğru tutulmuş araçlarda ulaşabilirsiniz. İkinci el araba alım ve satımının güvenli adresi Caretta Oto’da içiniz rahattır. Caretta Oto bünyesindeki bağımsız ekspertizlerce raporlanan araçlar güven içinde alım yapmanızı sağlar. Caretta Oto’da en uygun ikinci el modeli bulmak için hemen ilanlarımızı inceleyebilirsiniz. Daha fazlası için de Caretta Oto Showroom’unu ziyaret edebilirsiniz.