2021 Ford Explorer; Bir Keşif Hikayesi

2021 Ford Explorer, pahalı da olsa sportiften lükse uzanan seçenekleri ile ailelerin vazgeçilmezi olmayı başarıyor.

Array

2021 Ford Explorer, yıllardan beri süregelen Ford Explorer şöhretinin uzantısı… Ailelerin vazgeçilmezi olan Explorer, her dönemde Ford’un en çok satan modeli olmayı başardı. Ancak son dönemlerde eleştirileri de üzerine topladı. 2020 model araçlar modası geçmiş bir duruşa sahipken, 2021 modeller de rakiplerine oranla daha pahalı… Ancak pahalı da olsa sportiften lükse kadar uzanan geniş bir çeşitlilik sunuyor. Bu yazımızda başlangıç seviyesinden daha ileri modellere, 2021 Explorer modellerini inceliyoruz.

2021 Ford Explorer Standart Model

Giriş seviyesinde bile yeterli olabilecek bir model. 2021 Ford Explorer 2,3 lt turbo şarjlı bir motora sahip. Öncelikle, tüm modellerde olduğu gibi bu modelde de 10 ileri otomatik şanzıman mevcut.  Bu motora sahip Explorer modelleri için EPA dereceli yakıt ekonomisi özelliği dikkat çekiyor. Dış detaylarda LED farlar, arka lambalar, 18 inç gümüş boyalı jantlar ve elektrikli bagaj kapağı yer alıyor. Beyaz, siyah, gri ve gümüş olmak üzere farklı renk varyantlarıyla her zevke hitap ediyor.

İkinci olarak, iç tasarımda ise yedi koltuklu bir düzenekle karşılaşıyoruz. Önde iki koltuk, ortada üç çapraz koltuk ve arkada iki koltuk. Kumaş döşemeli ön koltuklar elektrikli ve ayarlayabileceğiniz yapılarıyla dikkat çekiyor. Üç bölgeli otomatik klima kontrolü standart, tavanda yer alan okuma lambaları ise göz alıcı. Ön kısımdaki 8.0 inç dokunmatik eğlence ekranı, koltuklar arasında USB bağlantısı kuran 6.5 inç gösterge panelleri, diğer öne çıkan detaylar. Ford’a özel Co-Pilot 360 kişisel sürüş asistanı, adaptif hız kontrol sistemi, trafik levhası tanıma, şerit hizalama gibi güvenlik teknolojileri sunuyor.

Standart özellikler sizin için yeterliyse, Ford Explorer’ın bu modeli size uygun olacaktır.

2021 Ford Explorer XLT

2021 Ford Explorer XLT, standart modelin temel özelliklerini korumakla beraber LED lambalar, krom aksam, daha alçak kapı düzeneği gibi detaylarla farklılaşıyor. Standart modele göre ek renk olarak mavi ve kahverengi seçenekleriyle öne çıkıyor. Kapı kolları dış kaputun rengi ile aynı olurken, ön kısımdaki ısıtmalı koltuklar da favorimiz oldu. Bu modelin standart modelden çok farklı olduğunu düşünmek için pek bir nedenimiz yok. Sadece iç kısmın daha havalı olduğunu söyleyebiliriz.

2021 Ford Explorer Limited Model

Biraz daha lükse açıksanız, 2021 Ford Explorer Limited daha ideal olabilir. Bu yüksek modelde LED sis farları tamamen krom kaplamalı bir ızgara ile geliyor. Aynı krom kaplamayı kapı kollarında ve egzoz uçlarında da görüyoruz. 20 inç’e çıkan tekerlek boyutu sayesinde sürüş kabiliyeti kolaylaşıyor. Akustik olarak lamine edilmiş ön kapı camları dışardaki ses ve gürültünün içeriye girmesini engelliyor.  

Explorer Limited altı kişilik oturma alanı, delikli döşemeleri ile etkileyici. Üçüncü sıraya daha kolay erişim için ikinci sıradaki koltukları tek dokunuşla katlamak mümkün. Koltukların ısıtmalı olduğunu hemen ekleyelim. Ekstra olarak iç ortam aydınlatması, ikinci sıra pencere gölgelikleri, otomatik kararan dikiz aynası gibi detaylar da mevcuttur.

Bu modeli lüks kılan özellikler arasında teknolojik donanımlar göze çarpıyor. 12 hoparlörlü birinci sınıf ses sistemi, bilgi-eğlence paketi, yerleşik navigasyon, Co-Pilot 360 sistemi, hız sabitleyici ve park sensörleri öne çıkıyor.

İdeal yakıt verimliliği ve sürüş menzili için 3.3lt V-6’yı elektrik motoru ile birleştiren hibrit güç aktarma organı ile sunulan Ford Explorer Limited; benzin ve elektrikli güç kaynakları arasında bir denge kuruyor.

2021 Ford Explorer ST Model

“ST” Ford’un sportif modellerdeki araçlarını vurgulayan bir kısaltma… 2021 Explorer ST de Ford’un sportif ruhunu ilk bakışta vurguluyor. 20 inç’lik tekerlekleri döndüren V-6 motor ile karartılmış ızgara ve farlar, dört egzoz çıkışı ST’nin sportif ruhu pekiştirmektedir.

İç tasarıma baktığımızda Limited model ile benzerlikler görüyoruz. Temel farklılık olarak katlanır, elektrikli, özel kabartmalı üçüncü sıra koltuklara rastlıyoruz. Yarı otonom park sistemi özelliği ise epey heyecan verici. Tablet boyutlarında eğlence ekranı, 14 hoparlörlü ses sistemi, masaj yapan ön koltuklar, opsiyonel olarak eklenebiliyor.

Explorer ST oldukça havalı bir model, 2021 Dodge Durango SRT modelle benzerlikler de taşıyor. Explorer ST’ye tüm opsiyonel özelliklerle sahip olmak küçük bir servet değerinde olsa da, değer görünüyor.

2021 Ford Explorer King Ranch Model

2021 Ford Explorer King Ranch’in, arabadan çok deri kaplı lüks bir kamyonete benzediğini iddia edebiliriz. Izgara kaplama dış cephe, 20 inç jantlar, detaylardaki King Ranch logosu ile macera tutkumuzu tetikliyor.

King Ranch’in içine baktığımızda ise heyecanımız katlanarak artmaktadır. Zira iki tonlu kahverengi şemada deri döşeme, ahşap kaplama ile bütünleşerek modele çekicilik katıyor. Diğer pek çok özelliğin Explorer ST modeli ile benzerlikler taşıdığını söyleyebiliriz. Ve, iç tasarımda daha fazla lüks arayışındaysanız bu modeli değerlendirebilirsiniz.

2021 Ford Explorer Platinium Model

Serinin en iddialı modeli Plantinium, bu iddiayı destekleyecek her detaya sahip. İlk bakışta platin kaplamalı 21 inç tekerlekler dikkatimizi çekiyor. Izgara, kapılar, kapı kolları, bagaj kapağı saten gümüş kaplama ile şık bir etki yaratıyor. Ama lüks detaylar, bu kadarla sınırlı değil. Aydınlatmalı kapı eşikleri de ön sıraya lüks bir görünüm kazandırıyor. Dikkat çeken diğer özellikler ise; iki tonlu delikli deri döşeme, ahşap kaplama, 12.3 inç dijital gösterge ekranı, çift turbo V-6 motor. Plantinium’un donanımında plug-in hibrit güç aktarma ekranı opsiyonel olarak bulunmaktadır. Bu modelin çok nefes kesici olduğu ortada… Ancak artı lüks donanımlarla beraber fiyatların da arttığını belirtmemizde fayda var.

Ford Explorer, son modelleri ile ülkemizde satışa sunulan bir model olmasa da, ABD’de de aile SUV otomobili olarak çok popüler. Ancak yine de ABD’de aynı segmentte ve çok daha uygun fiyatlı farklı markaların olduğunu da belirtelim. Sonuç olarak, tüm modeller arasında 2021 Ford Explorer Limited modelin biraz daha farklı ve özgün bir ruha sahip olduğunu düşünürsek, bu modeli en favori modelimiz olarak ilan edebiliriz.