Hem Güzel Hem Klasik: Lamborghini Jalpa

1981-1988 yılları arasında üretilen Lamborghini Jalpa modelini klasik yapan detayları bu blog yazımızda inceliyoruz.

Array

Lamborghini Jalpa; hem güzel hem de klasik. İtalya’nın otomobil devi Lamborghini tarafından 1981-1988 yılları arasında üretildi. Countach modeline göre daha ekonomik bir modeldi. Konforlu sürüş deneyimi sunan, düşük hızlarda da rahatça kullanılabilen bir modeldi. Bu yazımızda Jalpa modelini klasik hale getiren diğer detayları inceliyoruz.

Şöhretli ama Talihsiz

Bazı arabalar talihsizdir… Lamborghini gibi bir markaya ait olsa da Jalpa da talihsiz bir modeldi. Klasik otomobil tutkunlarının, koleksiyonerlerin ilgi gösterdiği bir model olmayı başaramadı. Bunun en büyük nedeni onarım ve bakımının çok zahmetli, masraflı olmasıydı. Üstelik performans ve hız anlamında da bu zahmetlere değmiyordu. Jalpa gibi bir modeli başınızın tacı yapmanız için büyük bir Lamborghini hayranı olmanız gerekir. Ya da Rocky film serisinin… Zira Jalpa, Rocky IV’ün başrol oyuncuları arasında yer almıştır.  

Ekonomik Bir Alternatif

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi Jalpa en başta Countach modeline alternatif olarak üretilmişti. Elbette ki onun kadar dikkat çekemedi. Stil açısından Jalpa, kendisinden önce gelen Lamborghini Silhouette’in enine şekildeki orta motor tasarımını örnek aldı. 255 hp gücünde, 225 lb-ft tork yapabilen karbüratörlü 3.5 litrelik bir DOHC V-8 motora sahipti. O dönemin koşullarına göre Ferrari 308’e rakip olabilecek bir motoru vardı. Lamborghini, Jalpa’dan toplamda 410 adet üretti. 1980’li yılların sonunda Jalpa satışı önemli ölçüde azaldı. 1988’den sonra Lamborghini üretimi tamamen durdurdu.  

Bir Yatırım Aracı Olarak Lamborghini Jalpa

Klasik otomobillere düşkünlüğünüz varsa ve bir Lamborghini’ye yatırım yapmak istiyorsanız, Jalpa bunun için doğru bir tercih olmayabilir. Tüm parçaları orijinal olan, bakım rutinleri belgelenmiş bir Jalpa bulmanız pek kolay değil. Şansınız yaver gitse ve temiz bir Jalpa’ya rastlasanız bile bakım masraflarını aklınızda tutmanızda fayda var. Jalpa, Lamborghini modelleri arasında en ekonomik model olsa da satış sonrası bakımlarıyla dudak uçuklatır.

Jalpa, ilk çıktığı dönemlerde tampon, hava girişi, motor kapağı gibi plastik aksamlarda siyah rengi kullanıyordu. 1984 yılından itibaren plastik aksamlar kaporta rengine dönüştürüldü ve yuvarlak stop lambaları kullanıldı. Toplam ağırlığı 1.507kg olan masraflı ve zahmetli bir aracı uzaktan sevmek belki de çok daha iyi…