50 Yıllık Bir İkon: R107 Mercedes-Benz SL

Döneminin arzu nesnelerinden olan Mercedes-Benz SL serisiyle dünden bugüne bir yolculuğa çıkıyor, tüm özelliklerine göz atıyoruz.

50 Yıllık Bir İkon: R107 Mercedes-Benz SL

Lüks otomobil dendiğinde akla gelen ilk serilerden biridir Mercedes-Benz SL serisi… Bu serinin görkemli geçmişi 1950’li yıllarda otomobil yarışlarının gözdesi olan 300SL modeline kadar gider. Zaman içinde teknoloji ve tasarım anlamında çok yol alan bir seri olsa da hız ve çekicilikten taviz vermeden o klasik çizgisini de korumayı başarmıştır.

SL , kendi ana dilinde “Sportlich-Leicht’ten yani “Hafif Siklet Spor” anlamına gelen bir kısaltmadan türetilmiştir. Mercedes-Benz SL serisinin ilk nesil aracı R107 Mercedes-Benz SL ise ilk kez 1971 yılında üretildi. Mercedes bu modeli prototip bir model gibi konumlandırarak 1972 ile 1989 yılları arasında tasarladığı SL araçların konseptini geliştirmede kullandı. R107 Mercedes-Benz 350SL lansman modeli ve sonrasında takip eden 450 SL, 500 SL, 560 SL modelleri, bugün markanın en klasik modelleri arasında yer alır. Bu noktada R107 Mercedes-Benz SL markanın amiral gemisi statüsünde bir öneme sahiptir.

Geçmişten Günümüze Mükemmelliğin Simgesi

Elbette ki R107 Mercedes-Benz, üretimde olduğu yıllar boyunca hep aynı şekliyle kalmadı. 1970’li yıllarda otomatik klima kontrolü, elektronik yakıt enjeksiyonu gibi o dönem için lüks olarak kabul edilen özelliklere çoktan sahipti. 1980’li yıllarda ise 230hp ve 4.5lt V-8 motoru, 155hp ve 3.8 motor ile değiştirildi. Tasarım olarak da oldukça dikkat çekici ve gösterişliydi. İlk dönemlerde şık bir siluet, dört yuvarlak far ile anılıyordu. Büyük ve geniş ön ızgaraya monte edilmiş üç köşeli klasik Mercedes-Benz yıldızı ve yanan ışıklarıyla bir otomobilden çok havalı bir kadını anımsatıyordu.  

Zamanla havalı bir görünümden çok yaşam tarzındaki değişimlere göre modifikasyon yapabilen markalar öne çıkmaya başladı. Sosyo-kültürel değişimler, ülkelere göre değişen bazı yasal sorumluluklar, SL modelinde revizelere neden oldu. Araç tamponları çarpıcı şekilde büyüyor, kauçuk bir yapıya bürünüyordu. Ancak marka kendi Alman köklerinden bir anda uzaklaşmak istemediği için Avrupa ve ABD’de satışa sunulan araçları bazı değişikliklerle birbirinden ayırdı. Avrupalı ailelere hitap eden modeller klasik çizgiye eşlik eden şık gömme farlar ile dikkat çekerken, Amerikan modelleri daha yuvarlatılmış farlara sahipti. R107 modeli 1989 yılında emekli olana dek ABD’nin yuvarlak farlı lüks oyuncağı olarak kalmaya devam etti.

Bugün klasik ve çalışır durumdaki bir R107 Mercedes-Benz SL modele sahip olmak için küçük bir servet ödemeniz gerekebilir. Dünya çapındaki çeyrek milyon satış rakamlarına rağmen günümüz koşullarında özenle korunmuş bir R107 Mercedes-Benz’e, ancak koleksiyoner galerilerinde rastlayabilirsiniz. Günün birinde kendinizi böyle bir araçla şımartacaksanız, düzenli bakım ve yedek parça maaliyetlerine de hazırlıklı olmalısınız. Ne derler, her güzelliğin bir bedeli vardır. Bu güzellik dört tekerlekli bir klasik bile olsa…