2021 Audi S4: Sportif ve Mükemmel.
2021 Audi S4 herkese göre bir araç değil… Özellikle de klasik bir Audi tutkunuysanız! Audi modelleri arasındaki farklara hakimseniz, bu…
Devamını OkuEn sık karşılaşabileceğiniz belli başlı otomobil arızaları hakkında faydalı bilgiler içeren ileri okuma notları.
Otomobil arızaları, otomobil sahiplerinin tadını kaçıran en önemli sorunlar arasında yer alır. Kimi arızalar çok basit şekilde giderilirken, kimi arızaların giderilmesi için zamana ihtiyaç duyulur. Komplike arızalar araç sahiplerine hem maddi hem de manevi anlamda zarar verebilir. Ancak arızayı doğru ve erken zamanda tespit edip kontrol altına almak için adım atmanız faydanıza olacaktır. Bu yazımızda otomobillere dair belli başlı arıza çeşitlerini, belirtilerini ve çözüm yollarını anlatıyoruz.
Aracınızın motorunda herhangi bir problem olduğunda motor arıza lambası sarı renklerde yanarak sizi ikaz edecektir. Ayrıca motor aksamından istenmeyen seslerin gelmesi, motorun hararet yapması, yakıt pompasının bozulmasına bağlı olarak motorun stop etmesi gibi durumlarla karşılaşmak da mümkündür. Sonuncu durumla yani stop etmesi durumuyla karşılaştığınızda bulunduğunuz yere çekici çağırmanız gerekebilir. Ancak diğer durumlar için otomobilinizi yetkili servise bakıma götürmeniz yeterli olacaktır.
Aracınızın ön panelinde yer alan gösterge paneli, otomobil arızaları uyarılarını aldığımız hayati işleve sahiptir. Ön-arka sis lambası, uzun-kısa farlar, sinyaller, stop lambaları, fren, yağ, süspansiyon, şanzıman, emniyet kemeri, hava yastığı gibi gibi bölümlere dair arızaları yine ön paneldeki gösterge işaretlerinden anlayabilirsiniz. Kısa bir teknik servis ziyareti bu arızalardan kurtulmanız için yeterli olacaktır.
Görevi; doğru akımla çalışan tüm devreleri beslemek olan akü, 3 ile 5 yıl aralıklarla değişmesi gereken bir aksamdır. Aracınızda akü ikaz lambanız yanıp sönüyorsa, bu, akünün boşaldığı anlamına gelir. Akünüz, normal kullanım ömrünü daha erken tamamlıyorsa bunun bazı nedenleri olabilir. Soğuk hava koşulları, klima veya koltuk ısıtıcıların enerji kullanımı, farların açık bırakılması, akünün ömrünü kısaltır. Yolda akünüzün aniden bitmemesi ve aküye bağlı sorunlar yaşamamanız için düzenli aralıklarla akünüzü kontrol ettirmelisiniz.
Şanzıman arızaları hafife almamanız gereken arıza tiplerinin başında gelir. Vites geçişlerinde zorluk ve çeşitli sesler şanzıman arızası emaresi olabilir. Debriyaja bağlı arızalarda ise debriyaj sertliği, debriyaj balatasının ömrünü doldurması gibi problemlere rastlanabilir. Süspansiyona bağlı arızalarda ise araçla bir tümsekten geçtiğinizde süspansiyon sisteminden gürültü şeklinde sesler gelecektir. Şanzıman, debriyaj ve süspansiyona bağlı arızalarda hiç vakit kaybetmeden teknik servisinizle iletişime geçmelisiniz. Bu tarz arızalar sürüş deneyiminizi ve can güvenliğinizi tehlikeye attığından doğru zamanda önlem almanızı gerektirir.