Küçük ve Çevik: Mini Cooper Elektrikli

Geleneksel ve modernliğin başarılı bir çalışması olan Mini Cooper Elektrikli modeline ait değerlendirmeleri içeren blog yazısı.

Array

Pratik, modern, eğlenceli ve küçük bir araba dediğimizde aklımıza gelen ilk marka; elbette ki Mini Cooper… Geleneksel köklerine bağlı kalsa da zamanın ve trendlerin gerektirdiği şekilde güncellenen Mini, bu kez elektrikli… 2020 Mini Cooper Elektikli, ikonik Mini çizgisini korurken şarj edilebilen elektrikli bir sistemle karşımızda… Merak etmeyin, her zamanki gibi eğlenceli…

Adeta Bir Zaman Makinesi

Tamam, Elektrikli Mini’ye bindiğiniz an öyle Geleceğe Dönüş ( Back to the Future) filmindeki gibi geçmişe gitmiyorsunuz. Ancak Mini Cooper’a özel bir düşkünlüğünüz varsa, orijinal ve ikonik özelliklerin bu versiyonda da korunduğunu fark ediyorsunuz. Sürücü kapısının hemen üzerinde bulunan klasik Chesterfield Gri deri tutacaklar, orta konsolun tabanındaki parlak sarı renklerdeki geçiş anahtarı sayesinde kendinizi 2012 yılına ışınlanmış gibi hissedebilirsiniz. Çok heyecan verici! Üstelik bu vintage ruhu sadece mini tutkunları değil, otomobil otoriteleri de heyecan verici buluyor. Mini’nin ilk dönemlerden beri mottosu olan “çevre dostu, verimli, eğlenceli otomobil” anlayışının hakkını veren bir araç olduğunu belirtmeliyiz.

İddialı ve Şehir Dostu

Mini Cooper Elektrikli, şehirli sürücülerin eğlenceli yol arkadaşı olma fikrinden ayrılmadan biraz daha çevre dostu bir yapıda karşımıza çıkıyor. Bu harika elektrikli 181 hp gücünde; geleneksel ve standart Mini’nin 189 hp gücünde olduğunu düşünürsek sadece elektrikli olduğu için bu aracı mütevazi bulmak, çok yanlış olur. Aracın arka kısmında konumlanan şarj deposu 33 kWh pil kapasitesine sahip. Dolu depo ile 177 km yol alabilen Mini Cooper Elektrikli bu açıdan günümüz imkanlarının biraz gerisinde kalıyor. Çok değil, günümüzden 8 yıl önce bu kapasite ile piyasada olsaydı çok iyi bir elektrikli araç olarak nam salardı ancak bugün, 177 km’nin üzerine çıkabilen araçlar olduğu bir gerçek… Hyundai Kona Elektrikli, Chevrolet Bolt gibi araçların dolu depo ile ortalama 400 km yol aldıklarını düşünürsek, böyle bir kapasiteden ancak küçük bir şehirde yaşıyor ve kısa mesafeli yolculuklar yapıyorsanız memnun kalabilirsiniz.

Bak Şu Performansa

Depo kapasitesi konusunda bizi biraz üzmüş olabilir, ancak konu performans olduğunda yüzümüzü kesinlikle güldürüyor. Hızlı, hafif, şehir dostu bir otomobil olarak gücü tamamen bitene kadar yarı yolda bırakmıyor. Pil takımı biraz ağırlığı arttırsa da çevre dostu lastikleriyle kusursuza yakın olduğunu belirtmeliyiz. Elektrikli bir donanıma göre biraz gürültülü çıkarıyor, ama denge ve yol tutuşundaki mükemmelliğin hatırına bu kusuru görmezden gelebiliriz.

Tasarımıyla Büyüleyici

İtiraf etmek gerekirse, hayranlık duymadığımız bir Mini modeli ile bugüne dek karşılaşmadık. Elbette markanın büyük çaplı, iddialı değişikliklerden çok küçük güncellemeler ile yetinmesinin de bunda payı var. Üçüncü nesil Mini Hardtop’un 2013’de pazara çıkmasından bu yana göze çarpan büyük değişimlere tanık olmadık. Ancak Elektrik’in dört kesitli jantlardaki parlak sarı vurguları geleneksel sac levha tasarımını bir miktar değiştirmiş. Sessiz, hızlı ve dinamik bu Mini Elektrik; farklı donanım seçenekleriyle hayranlarını kesinlikle mest edecek.