Modifiye Otomobil Serüveni

Modifiye otomobil kimine göre durdurulamaz bir tutku! İşte aracınıza dış görünüm bakımından getirebileceğiniz modifiye yenilikleri!

Array

Modifiye otomobil kimine göre durdurulamaz bir tutku, kimine göre ise her aracın kendine yakışanı giymesidir. Bazıları ise modifiye araç meraklılarını zevksizlikle eleştirse de bu da kendine özgü bir araba sevdası! Görkemli egzozlar, janjanlı aydınlatmalar, ilginç aksesuarlar derken bambaşka bir dünyaya adım atmaya hazır mısınız? İşte aracınıza dış görünüm bakımından getirebileceğiniz modifiye yenilikleri!

Esrarengiz olmayı sevenlerin favorisi: Filmli camlar

Dış modifiye konusuna meraklı sürücülerin büyük bir kısmının başlangıç noktasını cam filmi oluşturur. Öyle ki bir dönem tamamen yasaklanması gündeme geldiyse de kullanıcılardan gelen tepkiler nedeniyle vazgeçilmişti. Sonradan yapılan farklı bir düzenlemeyle yasak yerine kısıtlama uygulanmaya başlandı. Buna göre, ön ve yan camların %70 geçirgen olması gerekiyor. Ayrıca, iç mekânın arka ve arka yan camlardan görünmesi zorunludur. Trafik cezası ödemek istemiyorsanız bu noktalara dikkat etmelisiniz.

Pardon! Farlar lens mi?

Hiç şüphe yok ki bir otomobilin dış tasarım yönünden en göze çarpan bölümü far olmalı. Dış görünüm modifiye uygulamalarında ise en fazla Xenon far kullanılıyor. Yoğun olarak Xenon gazı içerirler ve kısa mesafede bile göz alıcı bir beyaz ışık yayarlar. Bu durum, elbette yolun karşı yönünden gelen sürücüler için hiç hoş karşılanmaz. İşin bir başka boyutu da araç muayenesi sırasında ağır kusurlu olarak değerlendirilme riskleridir. Buna karşın, düşük elektrik enerjisiyle çalışması ve ışığıyla modifiye tutkunlarını kendine çeker.

Dış görünüm yeniliklerinde söz konusu farlar olunca bir diğer seçenek ise halojen fardır. Fayda-maliyet oranı bakımından cezbedici özelliktedirler. Çünkü hem uzun ömürlüdür ve az masraflıdır hem de pek çok otomobille uyumludur. Yine de her araba aksesuarında olduğu gibi olumsuz yanları da yok değildir. Çalışırken çevreye ısı yayması ve enerji tüketiminde pek tutumlu olmaması gibi dezavantajlara sahiptir.

Gelelim LED farlara! Açık konuşalım. Modifiye araba denildiğinde akla ilk gelen görüntü, araçtan yansıyan rengârenk LED ışıklardır. LED far türleri renk tonu açısından Xenon, ışık performansı yönünden halojenlerden açık şekilde ayrılırlar.

Son olarak, far değişikliği işleminin araç muayenesini de etkileyeceğini belirtmeliyiz. Örneğin; halojen far kullanıyorken Xenon fara geçerseniz aracınız muayeneden kalacaktır. Ön aydınlatma farlarının asla kırmızı olamayacağını ve genel aydınlatmanın beyaz olması gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Far modifiyesi yaparken geri vites lambası hariç arka aydınlatmada beyaz ışık bulunamayacağını da vurgulayalım.

Otoyollardan rüzgâr gibi geçin!

Bunu arabanızın görünümünü zenginleştirecek rüzgârlık için söylüyoruz. Yoksa siz sürüş güvenliğini elbette her şeyin önünde tutmalısınız. Her araçta bulunmasa da rüzgârlık modifiye araç meraklılarının gözde eklentilerindendir. Aracınızı sürerken yol tutuş düzeyini rüzgâra karşı koruyan bu parça, önemli bir denge unsurudur. Bu nedenle, rüzgârlık tercihinizi yaparken sadece görünüm değil işlev açısından da başarılı bir ürün seçmelisiniz.

Modifiye Otomobiller Blog Yazısı Görseli

Modifiye renkler: Yeni bir renk aşkına ne arabalar kaplanıyor!

Bir gün bir çılgınlık edip arabanızın her yanını filmle kaplatır mısınız? Belki siz buna henüz hazır değilsiniz ama bunu deneyen sıra dışı sürücüler tanıyoruz. Modifiye sebepleri ise oldukça çeşitli! Bazı sürücüler hep hayalinde olan ama markanın sunduğu renk paletinde bulunmayan bir rengin peşindedir. Kimileri ise otomobilini mat bir görünüme kavuşturmak istemektedir.

Siz de bu büyük değişimi düşünenlerdenseniz bazı noktaları asla gözden kaçırmamalısınız. Komple film kaplama yaptırırken öncelikle kullanılan malzemenin kalitesine dikkat etmelisiniz. Aracınızın sağlığa zarar veren bir maddeyle kaplanmadığından emin olmalısınız. Bu işlemi güvenilir bir işletmede yaptırmanız gerekir arabanızın parçaları en az düzeyde zarar görsün. Süreç boyunca olası çizikleri göz önünde bulundurmalı ve yeni araba rengi nedeniyle değişikliği ruhsata kaydettirmelisiniz. Kayıt için ilk olarak, yapan firmadan plakanın yazılı olarak belirtildiği faturayı alırsınız. Ardından bu fatura eşliğinde TÜVTÜRK’e başvurur ve renk tespit işlemi yaptırırsınız. Tespite dair belgeyi ve faturayı notere ibraz ederek ruhsat değişikliğini tamamlarsınız.

Modifiye jant seçiminizle herkesin gözü üzerinizde olsun!

Jant ve lastik konusunu unuttuğumuzu sanmayın. “Arabanın pabuçları” diyebileceğimiz bu ikili, dışarıdan bakanların gözlerini çevirdiği ilk yerlerdendir. Farklı geometrik şekillerden sıra dışı çizgilere dek çeşit çeşit jant kullanabilirsiniz. Modifiye jant tercihiniz, aracın yürürlüğünü engellemediği sürece herhangi bir soruna yol açmayacaktır.

Modifiye Otomobiller Blog Yazısı Görseli

Bangır bangır her yer, her yer sanki konser!

Ezhel ve DJ Artz şarkıyı bir araç ses sistemi üzerine yazsalardı sözleri bu şekilde olabilirdi. Araç ses sistemleri modifiye araç sevdalıların gerçekten de göz bebeğidir. Özellikle devasa bas hoparlörler, modifiye araç seven sürücüler için oldukça ilgi çekici bir aksesuar konumundadır.

Bagaja ses sistemi kurup yolda son ses müzik çalmak mümkünse de konu burada bitmiyor. Araç muayenesinde bir engel oluşturmayan bu sistemler, polis kontrollerinde para cezası nedeni sayılıyor. Üstelik, bagaj içine kurulmuş sisteme ayrı; iç mekânda kurulmuş sistem parçalarına ayrı cezalar kesiliyor. Sözün özü: Arabanızın dış görünümüne işitsel bir boyut katmak istiyorsanız, gülün dikenine katlanacaksınız. Herhangi bir çevirmede kesilmesi olası cezayı ödemek zorunda kalacaksınız.

Modifiyede gürültü sevenlere: Yüksek sesli egzoz

Abarth egzoz olarak da anılan bu sistemler gerçek anlamıyla “yolların tozunu atmak” isteyenler için üretilmiş. Çıkardığı gürültü ve trafikte yarattığı panik nedeniyle bunları kullanmanız hâlinde cezalandırılmanız işten değil. Öyle ki yönetmeliğe göre, sesi 74 desibeli aşan egzozları nedeniyle sürücülere ciddi para cezaları kesiliyor. İş bununla da kalmıyor, araç da ihtar alıyor. Duruma göre değişmekle birlikte araç, egzoz sistemi normal hâle getirilinceye dek trafikten men edilebiliyor.

Janjanlı bir otomobil için çıkartmalar ve mıknatıslı aksesuarlar

Aracınızın dış görünümüne yapacağınız müdahalelerin büyük olasılıkla en masumu çıkartmalar ve mıknatıslı aksesuarlar olacaktır. Renk renk çıkartmalar, mıknatıslı (magnet) figürler, neon işaretler ve armalar bu aileyi oluştururlar.

Pek çoğu neredeyse hiç risk oluşturmayan bu aksesuarlar kontrollerde genelde dikkat çekmiyor. Fakat yine de polisin inisiyatifine göre belli nitelikteki eklentiler küçük çaplı para cezası sebebi olabilir. Buradaki değerlendirme noktası, bunların görüşü engellememesi ve olası bir kazada hasarı artıracak potansiyel taşımamasıdır. Süslemelerin araçta bulunanlar kadar trafikteki diğer sürücülerin de dikkatini dağıtmayacak nitelikte olması gerekir.

Aracınızın dış görünümünü değiştirmek için yapabilecekleriniz elbette bunlarla sınırlı değildir. Fakat dış modifikasyon alanında yaygın görülen değişiklikleri sizinle paylaşmak istedik. İkinci el araç, ekspertiz hizmeti, konsinye araç vb. hizmetlere ihtiyacınız olduğu her an Caretta yanınızda!