SUV Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Özellikler

SUV alırken dikkat etmeniz gereken özellikler, yaşam ve kullanım alışkanlıklarınıza uyumu için gereken tüm detayları bu yazımızda inceliyoruz.

Array

SUV alırken dikkat etmeniz gereken özellikler, yaşam ve kullanım alışkanlıklarınıza göre değişkenlik gösterecektir. Tek başınıza hayatınız varsa bireysel tercihlerinize göre karar verebilirsiniz. Ancak çocuklarınız ve evcil hayvanlarınızdan oluşan çekirdek bir aileniz varsa hassas olmanız gereken detaylar olacaktır. SUV otomobil alırken dikkat etmeniz gereken detayları bu yazımızda inceliyoruz.

1. Kolay Erişilebilir Bağlantı Noktaları

LATCH (Çocuklar için Alt Bağlantılar ve Bağlar), çocuk koltuklarının takıldığı sabit braketlerdir. Bu braketler sayesinde çocuk koltuğunu arka koltuğa kolayca ve güvenle yerleştirebilirsiniz. Bu detay önemlidir çünkü tüm SUV otomobillerde bu bağlantı noktaları bulunmaz. Bu nedenle yeni bir SUV alırken dikkat etmeniz gereken özellikler arasında, bu LATCH noktalarının sayısını ve yerini kontrol etmeniz önemlidir.

2. Kolay Temizlenebilir Döşeme

Bir, iki ya da üç… Çocuklarınızın sayısının değil ama yarattıkları o eğlenceli dağınıklıkların yol açacağı sorunlar var. Oyuncak parçaları, yemek kırıntıları, içecek lekeleri araba döşemeleri için büyük risktir. Çünkü araçların döşemeleri yırtılmalara, lekelere karşı genellikle hassastır. Küçük ve enerjik çocuklarınız varsa SUV satın alırken yapay deriden, pürüzsüz döşemeleri tercih etmenizi öneririz. Delikli ve dikişli yüzeyler daha grift bir yapıda olacağından dolayı kir ve leke toplar.  

3. Gelişmiş Kamera Sistemi

Yaya algılama özelliğine sahip 360° kameralara sahip olan bir SUV araba almanız için çok neden var.  SUV arabaların ön kısımları diğer araçlara oranla daha yüksektedir ve zeminle teması minimumdadır. Bu nedenden dolayı aracın önüne çıkan küçük cisimler, çocuklar ya da sokak hayvanlarını görmek mümkün olmayabilir. Oysa nesneleri, canlıları ve insanları algılayan bu kameralar, otomatik olarak fren refleksi geliştirir. Çarpışmadan kaçınmanızı sağlar. Satın alma kararı verirken bu detayı atlamayın.

4. Yüksek ve Geniş Arka Koltuk

Küçük bir bebeğiniz varsa, bu detayın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Çünkü çok alçak SUV’ların arka koltukları da dar olduğundan bebek koltuklarını yerleştirmek de pek kolay değildir. Zorluk yaşamadan bebeğinizin arka koltukla buluşmasını sağlamak için koltukların yüksek olduğundan ve kapıların geniş açılabildiğinden emin olun.

5. Teknoloji ve Eğlence Çeşitliliği

Çok değil bundan 20 yıl önce bir arabadan eğlenceli olmasını bekleyemezdik. Ancak şimdi bir çocuk oyun odası kadar eğlenceli olmasını bekliyoruz. Geniş bir alan, tablet oynatıcıları destekleyen sistemler, oyuncaklar için özel saklama alanları bir SUV dan beklentileriniz arasında yer alabilir. Okul çağında bir çocuğunuz varsa özellikle uzun yolculuklarda maksimum imkan sunan bir arabaya ihtiyacınız vardır.

6. Telematik Sistemi

Yeni nesil SUV araçların çoğu telematik sistemine sahiptir. Telematik sistemleri çarpışmayı ve kazayı algılayabilen, ihtiyaç halinde bulunduğunuz lokasyona acil servis hizmeti temin edebilen telematik sistemleri sunar. Bu özellik pek çok SUV’un temel paketinde bulunmadığı için daha yüksek bir paket talebinde bulunabilirsiniz. İnanın, buna değer…

7. Kabin Aynaları & Kameraları

Bazı SUV modellerinin tavan konsolunda çocuklarınızı takip etmenizi sağlayan kameralar ve dış bükey aynalar bulunur. Ancak bu ayna ve kameraların gerekliliği konusunda otomobil uzmanları arasında bir fikir birliği bulunmaz. Kimi uzmanlara göre kamera ve aynalar son derece işlevseldir. Kimi uzmanlara göre ise bu aynalar olası bir kazada tuzla buz olup mermi etkisi yaratacağı için tehlikelidir. Arka koltukta ikinci bir yetişkin ile seyahat, kulağa daha konforlu ve güvenli geliyor.

8. Güneşlikler & Renkli Camlar

Renkli camlar çok havalı görünse de, havalı bir görünümden çok aslında ihtiyaçtır. Özellikle yaz aylarında bebekleri ve çocukları güneşin zararlı ışınlarından korur. Camların etkisini daha da güçlendirmek için pencerelere doğrudan yapışan güneşlikleri de tercih edebilirsiniz. Ancak güneşlik seçerken kolayca gevşeyerek uçup gidecek vantuzlu güneşliklerden kaçınmanızda fayda var.

9. SUV Alırken Dikkat! Ayarlanabilir Arka Koltuklar

Çocuklarınızın yolculuk boyunca arka koltukta zaman geçireceklerini düşünürsek, oturmalarını ya da yatmalarını kolaylaştıran koltuklar çok konforlu olacaktır. Miniklerin bu konforu doyasıya yaşamaları için ayarlanabilir arka koltuklara sahip arabaları tercih etmenizi öneriyoruz.

10. Koltuk Arkası Serbestliği

Küçük bir bebeğiniz varsa bagajda taşıyacaklarınız asla bitmez. Ve eğer çok büyük bir SUV sahibi değilseniz, bagajda daha fazla alan yaratmak adına arka koltukları sıkça yatırmanız gerekebilir. Bu nedenle yeni SUV seçeneklerini incelerken bagaj alanında koltuk arkası serbest bırakma seçenekleri sunan araçları tercih edin.

11. SUV Alırken Dikkat! Tavan Bagajı

Portbagaj da olarak adlandırılan tavan bagajları aileler için çok kullanışlı olabilir. Dikey bir sistemde eşyalarınızı yerleştirerek kabin alanından tasarruf etmenizi sağlar. Pek çok aile SUV’u ray düzeneğinden oluşan portbagajlar içerir. Böyle bir alanda hassas eşyalar yerine çocuk oyuncakları, havuz-deniz oyuncakları gibi eşyaları taşıyabilirsiniz. Bu bölümü hazırlarken maksimum yükleme ağırlığını geçmemeye de dikkat edin.

12. SUV Alırken Dikkat! Çekme Paketi

SUV aracınızın arkasına bir çeki demi ekleterek çadır ya da karavan taşımayı mı düşünüyorsunuz? Hiç fena fikir değil, ne de olsa çocuklarla kamp eğlenceli olabilir. Ancak çeki demiri seçerken dikkatli olmanızda fayda var. Seçeceğiniz çeki paketi fren ve süspansiyonlar ile uyumlu olmalı; elektrik ve soğutma sistemlerine zarar vermemeli. Bu seçimi yaparken satış danışmanın fikrini alarak ilerlemelisiniz.