Tesla Model 3 Tesla Model S’e Karşı

Elektrikli otomobil devi Tesla'nın 2018 üretimi Tesla Model 3 ve Model S serilerinin karşılaştırmasını içeren ileri okuma notları.

Array

Tesla’nın farklı bir dünyadan geldiğine inanmak için çok sebebimiz var. Tesla CEO’su Elon Musk’ın her konuşmasında ısrarla söylediği gibi dünyanın geleceği için sürdürülebilir enerjinin önemi büyük… Ve elektrikli bir otomobil, hem hızı hem de yüksek performansı ile bu geleceğe katkıda bulunabilir. Elon Musk bu açıklamalarıyla hatırı sayılır düzeyde destekçiye de ulaştı, zira ilk kez 2012 yılında üretilen Tesla Model S, dünyanın en çok satan bataryalı elektrikli otomobilleri arasında yer almayı başardı. 2017 yılında ise yeni bir Tesla modeli, Tesla Model 3 ile tanıştık. Model S’e oranla daha küçük ve kompakt olan bu yeni modelin artıları çok daha fazla… Bu yazımızda her iki modeli karşılaştırıyor, hangisinin daha iyi olduğuna karar veriyoruz.

Daha Uygun Bütçe: Kazanan Tesla Model 3

Konu elektrikli sedan otomobiller olduğunda yüksek fiyatlarla karşılaşabiliyoruz. Oysa Tesla Model 3, Tesla.com sitesindeki güncel fiyatlara göre standart versiyonuyla 51,490 $ gibi bir rakamdan satışa sunuluyor. Tesla Model S ise alıcılarını 89,990 $’dan karşılıyor. Elbette eklenti ve paket yükseltme seçenekleriyle bu rakamlar artış gösterebilir. Yazımızı hazırladığımız döneme ait satış fiyatları zaman içinde güncellenecek olsa da şimdilik Tesla Model 3’ün daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Pist Modu Avantajı: Kazanan Tesla Model 3

Pist Modu (Track Mode) Tesla Model 3’ü, S modelden ayıran önemli ve vurgulanması gereken bir özellik… . Sistem ön-arka tork dağılımını değiştirerek, stabilite kontrol sisteminin kavramasını gevşeterek, rejeneratif frenlemeyi artırarak ve güç aktarma organı soğutmasını geliştirerek çalışan Pist Modu; Model 3’ü en iyi yol tutuşu sağlayan spor sedanlardan biri yapıyor.

Üstün Performans: Kazanan Model S

Model 3’ün çok etkileyici bir araba olduğunda hemfikiriz. Ancak Model S’in çok daha güçlü olduğunu belirtmeliyiz. Tesla en üst düzey Model S modelinde 2.0 saniyeden daha kısa sürede 0-100 km/sa hıza ulaşıyor. Kesinlikle büyüleyici!

Menzil Gücü: Kazanan Model S

Bir kerede tam olarak şarj edilmiş bir araçla en uzak mesafeye gidecekseniz, seçiminiz Model S olmalı… Tesla’nın verilerine göre Model S’i bir kez şarj ettiğinizde 627km menzil ile uzaklara açılabiliyorsunuz. Model 3’te 423- 568 km aralığında kalan menzili hiç fena olmasa da bizi daha uzaklara taşıdığı için oyumuz Model S’e…   

Boyut ve Ağırlık: Kazanan Model 3

Hafif bir araç hem hızlı hem de çeviktir. Model 3 araçları testlerde 1860 kg civarında gelirken, Model S araçları 2268 kg civarında geliyor. Model 3, daha kısa dingil mesafesine sahip olduğu ve daha küçük göründüğü için şehir içinde park ve manevrayı kolaylaştırıyor. Daha hafif olduğu için daha az masraflı olabileceğini de ekleyelim.

Bagaj Alanı: Kazanan Model S

Model S, kapalı bir bagaj yerine çatı menteşeli bir hatchback’e sahip olduğu için küçük kardeşine göre belirgin bir avantaja sahiptir. Her iki arabanın da pratik birer ön bagajları var ancak Model 3’ün bagaj  alanı 424 lt hacminde. Diğer yandan Model S bagaj alanında 753 lt bagaj alanı sunuyor. Koltukların katlandığı anları da düşünürsek oldukça geniş bir alan…  

Tüm özellikleriyle değerlendirdiğimizde Model S’in üstünlüğünü inkar etmek mümkün değil. Güçlü, uzun menzilli, zahmetsiz bir elektrikli otomobil… Ancak Model 3’ün benzer bir deneyimi daha uygun fiyatlarla sunuyor olması onu cazip kılıyor. Bu noktada son kararı bütçeniz belirleyecektir. Her iki otomobilin de elektrikli otomobil algısını üst düzeyde sağladığından emin olabilirsiniz.  Tüm özellikleriyle değerlendirdiğimizde Model S’in üstünlüğünü inkar etmek mümkün değil. Güçlü, uzun menzilli, zahmetsiz bir elektrikli otomobil… Ancak Model 3’ün benzer bir deneyimi daha uygun fiyatlarla sunuyor olması onu cazip kılıyor. Bu noktada son kararı bütçeniz belirleyecektir. Her iki otomobilin de elektrikli otomobil algısını üst düzeyde sağladığından emin olabilirsiniz.