Yakıt Tasarrufu İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Aracınızda yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacak, çevre ve bütçe dostu çözüm önerilerine dair ileri okuma notları. Keyifli okumalar!

Array

Yakıt tasarrufu, araç sahipleri için önem arz eden konuların başında gelir. Araba sahibi olmak kimileri için bir keyif kimileri için de bir zorunluluktur. Yaşam tarzınıza, alışkanlıklarınıza, zevklerinize, bütçenize en uygun modele karar vererek seçiminizi yaparsınız. Ancak konu yakıt tasarrufuna geldiğinde bazı açmazlarla karşılaşabilirsiniz. Trafikte çok zaman geçiriyorsanız yakıt tasarrufu bütçeniz adına değerlendirmeniz gereken konuların başında gelir. Bu yazımızda yakıt tasarrufu yapmak adına alabileceğiniz önlemleri inceliyoruz.

Doğru Araba Modelini Seçin

“Hangi model araba daha az yakar?” gibi bir sorunun doğru bir yanıtı yoktur. Ancak bazı özelliklere sahip arabaların daha az yakacağını öngörmek mümkündür. Yakıt tüketimi en az olan arabalar sıfır veya 2.el arabalarda genellikle motor hacmi düşük olanlardır. Yeni ve sıfır otomobillerin motorları da yeni olduğundan araçlar zorlanmadan çalışır, daha az yakıt tüketir. Yakıt tüketimini etkileyen önemli bir etken de aracın yakıt türüdür. Dizel model arabalar, benzinli araçla oranla daha yakıt dostudur. Öte yandan arabanın ağırlığı da tüketimi etkileyen bir unsurdur. Küçük ve hafif arabalar düşük yakıt tüketimleriyle dikkat çeker.

Aracınızı Dikkatli Kullanın

Araç kullanırken bazı detaylara dikkat ederek daha az yakıt tüketmeniz mümkün. Örneğin aşırı hız yapmak, arabanızın modeli ne olursa olsun, su gibi yakıt yakmanıza neden olur. 90km ve üzeri hızlara çıkmak hata olacaktır. Aracı kullanırken aniden hızlanmak, motora birden yüklenmek de yanlıştır. Sürekli dur-kalk yapmak da yanlış olacağı için trafikte veya ışıklarda beklemeniz gerektiğinde motoru durdurun. Yakıt tasarrufu yapmak için birkaç küçük tüyodan faydalanmanız yeterli olacaktır. Sık şerit değiştirmek, uzun süre açık kalan camlar, klima kullanımı, motoru aşırı ısıtmak için beklemek gibi tüketimi tetikleyen unsurlardan uzak durun.  

Yakıt Tasarrufu İçin Rutin Bakımları İhmal Etmeyin

Mevsim geçişlerinde aracınızın yaz ve kış bakımlarını yaptırmak, arızaları büyümeden onarmak yakıt tasarrufu adına önemlidir. Öte yandan kış mevsiminde kış lastikleri, yaz mevsiminde yaz lastikleri kullanmak da tasarruf sağlayacaktır. Kış lastikleri zorlu kış koşullarında yol tutuşunu üst seviyeye çıkarır. Yaz lastikleri de sıcak hava koşullarında sert ve sıcak zeminde en iyi yol tutuşunu sunar. Koşullara uygun doğru lastik kullanmak yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Doğru lastiği kullanmanın yanı sıra lastiklerinizin doğru basınç aralıklarında da olması gerekir. Lastiğinizin modeline göre ideal lastik basıncı dengesi kurarak hem yakıt tasarrufu sağlarsınız, hem de lastiklerinizin ömrünü uzatırsınız.

Elektrikli Otomobillere Geçiş Yapın

Elektrikli arabaların çevre dostu olmalarının yanı sıra yakıttan tasarruf sağladıkları da bir gerçek… Neredeyse tamamen sessiz çalışan bu arabalar yakıt tasarrufunun dışında gelişmiş motor yapısı ile de yüksek performans sunar. Bir elektrikli arabaya sahip olduğunuzda günde 60km sürerek yılda 1.70lt benzin tasarrufu sağlayabilirsiniz. Böylece hem çevre hem de bütçeniz için fark yaratmış olursunuz.

Araba modeliniz ne olursa olsun yakıt alırken güvenilir istasyonları tercih edin. Güvenmediğiniz, bilmediğiniz istasyonlardan aldığınız yakıtlar aracınıza zarar verebilir, can güvenliğinizi tehdit edebilir. İkinci el araç alırken yakıt bakımından tasarruflu modellere yönelebilirsiniz. İkinci el araba alım ve satımının güvenilir adresi Caretta Oto bu noktada yardımcınız olabilir. Tüm araçlarımız uygun bakım ve kontrollerin ardından sertifika ve ekspertiz raporlarıyla sunulur. 8 yaş/160.000km’yi aşmayan araçlar 3 ay/5.000km yasal garanti kapsamındadır. Caretta Oto, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Yönetmelik yükümlülüklerine uyar. Koleksiyonumuzdaki araçlarla tanışmak ve yepyeni bir otomobile kavuşmak istiyorsanız sizi de Caretta Oto Showroom’una bekleriz.